Spas kineske berze koštao 236 milijardi dolara | Ekonomist

Spas kineske berze koštao 236 milijardi dolara

Kineska vlada je u spas berzi od početka krize prije tri mjeseca uložila 1,5 biliona juana (236 milijardi dolara), saopštila je banka “Goldman Saks”.

“Kineski nacionalni tim” je samo u avgustu podržao berze sa 600 milijardi juana, što je ekvivalent 9,2 odsto vrijednosti ukupnih akcija kojima se trguje na berzama u Kini, navode stratezi “Goldman Saksa”, a prenosi agencija “Blumberg”.

Investitori brinu šta će se desiti kada vlada obustavi podršku berzama. Šangajski kompozitni indeks je od juna oslabio 41 odsto, a taj pad “zbrisao” je pet biliona dolara sa berzi u Kini, budući da su se investitori masovno povlačili zbog strahovanja od slabljenja druge po veličini svjetske privrede.

Od početka godine do sredine juna, dionice na kineskim berzama su registrovale skok vrijednosti od preko 150 odsto, da bi od sredine juna do sada oslabile oko 40 odsto. Ni intervencije zvaničnog Pekinga vrijedne više milijardi dolara nisu zaustavile pad vrijednosti akcija, pa su zvaničnici centralne banke Kine i tržišni regulatori proteklog vikenda priznali da postoje “mjehuri” na berzama.

Mehuri su nastavili da se stvaraju do sredine juna. Korekcije na berzi su se sada približile kraju”, izjavio je guverner centralne banke Kine Džu Sjaočuan na sastanku ministara finansija i guvernera centralnih banaka iz Grupe 20 (G20) u Ankari.

Kineska komisija za hartije od vrednosti (CSRC) saopštila je da će državna Korporacija za finansiranje (CSF), koja je zadužena da u ime vlade kupuje državne obveznice, imati dugoročnu ulogu u podršci berzi, ali neki investitori su skeptični da će to biti dovoljno da podrži tržište.

Kineske vlasti su pružile snažnu podršku berzama u zemlji, nakon što je ključni šangajski indeks potonuo više od 30 odsto u periodu od tri nedjelje sredinom juna.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top