Španska ministarka ekonomije jedan od mogućih kandidata za čelnika MMF-a

Španska ministrika ekonomije Nadia Kalvinjo jedan je od mogućih kandidata za Kristin Lagard na čelu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), izvještavaju svjetske novinske agencije pozivajući se na neimenovani izvor iz EU.

Lagard je prije dva dana podnijela ostavku na mjesto direktora MMF-a, nakon što je izabrana za predsjednicu Evropske centralne banke.

– Kalvinjo je među imenima o kojima se raspravlja – potvrdio je izvor iz EU.

I sama Kalvinjo je potvrdila da je s premijerom Španije Pedrom Sančezom razgovarala oko mogućnosti kandidiranja za to mjesto. Međutim, nije otkrila detalje tog razgovora.

Drugi izvori, ipak navode kako su pregovori oko postizanja podrške za Kalvinjo zeleni, odnosni još uvijek u preliminarnoj fazi.

Za sada nema ni otvorene podrške Sančezove vlade, dok se neslužbeno saznaje kako Vlada Španije ne sumnja u sposobnost Kalvinjo da obavlja bilo koju međunarodnu funkcije.

Ipak, čini se kako je guverner Engleske centralne banke trenutno najjače ime za čelnu poziciju MMF-a. Potencijalni kandidati su i guverner Finske centralne banke Oli Ren, savjetnik Evropske centralne banke Benoa Koar, bivši predsjednik Eurogrupe Jueroen Dajzelblum i Bugarka Kristalina Georgieva.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top