Španska ekonomija ponovo snažno porasla u 2016. | Ekonomist

Španska ekonomija ponovo snažno porasla u 2016.

MADRID – Španska ekonomija porasla je u prošloj godini 3,2 posto, pokazali su u ponedjeljak objavljeni službeni podaci, potvrđujući oporavak zemlje od teške krize koju je uzrokovalo pucanje balona na tržištu nekretnina, prouzrokujući ogromnu nezaposlenost i produbivši nejednakosti u društvu.

Time je španskiBDP prošle godine porastao istim tempom kao i u 2015. Ujedno stopa rasta spada među najveće u Evropi.

Prema dostupnim statistikama evropskog statističkog ureda prosječni rast u evrozoni u trećem je tromjesečju na godišnjoj razini iznosio 1,7 posto.

Špansku su ekonomiju u 2016. poduprle niske cijene benzina i visoka domaća potražnja u kontekstu pada nezaposlenosti, te rekordan izvoz i rezultati u turističkom sektoru.

U posljednjem su tromjesečju 2016. aktivnosti u četvrtom po veličini ekonomije evrozone porasle 0,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, objavio je španski Nacionalni institut za statistiku.

Time su zabilježile rast 13 tromjesečja zaredom.

Španska se tako podigla na noge nakon teškog pada koji je izazvalo pucanje balona na tržištu nekretnina u 2008. godini.

Optimizam donekle prigušuju službene procjene prema kojima bi španski BDP-a u ovoj godini trebao usporiti na oko 2,5 posto.

Španija se takođe još mora uhvatiti u koštac s visokim proračunskim deficitom od 4,6 posto, kojeg je u skladu sa zahtjevima Evropske komisije obećala smanjiti na 3,1 posto u ovoj godini.

Stopa nezaposlenosti kontinuirano se smanjuje, iako je zasada na još uvijek visokih 18,6 posto. To je dosta iznad prosjeka evrozone i svrstava zemlju na neslavno drugo mjesto po nezaposlenosti u Evropskoj uniji, odmah iza Grčke.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top