Španija mudra u borbi sa Katalonijom | Ekonomist

Španija mudra u borbi sa Katalonijom

Španska Vlada donijeće u petak dekret kojim će olakšati kompanijama da prebace svoju pravnu osnovu i registraciju van Katalonije, tvrde neimenovani izvori.

To bi, kako prenosi Rojters, moglo da zada ozbiljan udarac finansijskom sektoru Katalonije koja želi nezavisnost.

Dobro upućen izvor navodi da je novi dekret po mjeri Caixabank, jer bi joj omogućio izmjenu pravnih i poreskih odredbi bez sastanka akcionara, kao što predviđa njen statut.

Peta najveća španska banka Sabadell odlučila je danas da prebaci svoju bazu tako što će se registrovati u istočnom gradu Alikanteu, ali će sjedište u fizičkom smislu ostati u Barseloni, javila je španska privatna agencija EP, a prenosi AP.

Katalonski kreditor, drugi po veličini u toj sjeveroistočnoj regiji, sazvao je sastanak uprave nakon pada njegovih akcija usljed intenziviranja političke krize između Katalonije i Madrida.

Katalonska regionalna Vlada saopštila je da bi mogla da proglasi nezavisnost već u pondjeljak, tvrdeći da su glasači podržali takav potez na referendumu koji je Madrid proglasio nelegalnim.

Politički ćorsokak vuče Španiju u najgoru političku krizu kakva nije zabeležena decenijama, a treba istaći da Katalonija čini petinu španske privrede.


 

Izvor: Rojters ; Izvor fotografije: FairObserver

Komentariši

Top