Spajaju se dva najveća proizvođača piva na svijetu | Ekonomist

Spajaju se dva najveća proizvođača piva na svijetu

Dva najveća proizvođača piva na svijetu mogla bi uskoro udružiti snage pošto je Anheuser-Busch InBev, vlasnik Budweisera i Becksa, saopštio da je iznio ponudu za preuzimanje SABMiller Plc, vlasnika Miller Genuine Draft i Grolsch.

Mada nije bilo detalja ponude, akcije SABMillera su porasle 22 odsto posle objavljivanje vijesti, što ukazuje da investitori očekuju da se u sporazumu ta kompanija vrednuje na oko 90 milijardi dolara. Akcije AB InBeva su porasle za sedam odsto.

Nova kompanija imala bi tržišnu vrijednost oko 275 milijardi dolara i bila bi daleko najveći proizvođač piva na svijetu, zbog čega bi vlasti u nekim zemljama mogle reagovati pošto dogovor može ugušiti konkurenciju i povećati cijene piva.

“Namjera AB InBev je da radi s bordom Sabmilera ka preporučenoj transakciji. Nije izvesno da će ovaj pristup rezultirati ponudom ili sporazumom”, navela je u saopštenju ta kompanija sa sjedpštem u Velikoj Britaniji.

SABMiller je postao drugi najveći proizvođač piva 2002. kada je kompanija South African Breweries preuzeo Miller Brewing Co sa sedištem u SAD. Ta kompanija sa sedištem u Londonu je saopštila da će ispitati prijedlog.

AB InBev je stvoren 2009. kada je brazilsko-belgijska kompanija InBev kupila američki Anheuser Busch Cos.

Izvor: seebiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top