S&P upozorila: Grčka bi u 2016. mogla da bankrotira | Ekonomist

S&P upozorila: Grčka bi u 2016. mogla da bankrotira

Američka bonitetna agencija Standard and Poor's S&P upozorila je da postoji mogućnost da nova politička nestabilnost u Grčkoj dovede do toga da ta država bankrotira naredne godine.

Analitičar S&P Frank Gill kazao je da sposobnost grčke vlade da u narednih 12 mjeseci otplaćuje dugovanja u potpunosti zavisi od povoljnih poslovnih i finansijskih uslova u zemlji, piše grčki list Katimerini.

Gill je dodao da posvećenost Atine sprovođenju nepopularnih reformskih mjera, poput onih u socijalnom osiguranju, beneficijama, rezanju troškova i privatizaciji, povećava šanse da već početkom godine dođe do političke neizvjesnosti, prenosi Tanjug.

S&P navodi da je implementacija mjera dogovorenih u okviru paketa finansijske pomoći Grčkoj ključna za opstanak grčkih banaka, stabilizaciju ekonomije i vraćanje povjerenja.

Gill je, i pored zabrinutosti, rekao da vjeruje da će grčka Vlada učiniti sve da ne dovede kreditni sektor i bankarske depozite u rizik i da vjeruje da će Atina ispunjavati obaveze koje je preuzela u zamjenu za kredite pomoći.

Izvor: CdM

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top