Soroš kritikovao Fejsbuk, Gugl i bitkoin | Ekonomist

Soroš kritikovao Fejsbuk, Gugl i bitkoin

Američki multimilijarder Džordž Soroš se na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu obrušio na Donalda Trampa i Rusiju, kao i na Gugl i Fejsbuk, rekavši da je njihovo vrijeme prošlo.

Kako prenose svjetski mediji, Soroš nije štedio ni bitkoin, niti Sjevernu Koreju i oštro je kritikovao vladu Donalda Trampa. On kaže da je Tramp “opasnost po svijet”, prije svega jer uvlači Ameriku u nuklearni rat sa Sjevernom Korejom, a da je Rusija “mafijaška država”.

Fejsbuk i Gugl smatra “sve moćnijim monopolistima”, koji bi moglo da budu u iskušenju da se povežu sa “autoritarnim režimima”, a sve da bi se stvorila totalitarna mreža” kojih nema ni u romanima “Vrli novi svijet” i “1984”, Odolsa Hakslija i Džordža Orvela.

Fejsbuk i Gugl prave prepreke inovacijama i predstavljaju prijetnju društvu. “Rudarske i naftne kompanije eksploatišu fizičko okruženje, kompanije društvenih mreža eksploatišu društveno okruženje”, rekao je Soroš.

“Ovo je posebno neobično jer te kompanije društvenih mreža utiču na to kako ljudi razmišljaju i ponašaju se i da nisi svjesni toga. Ovo ima dalekosežne štetne posljedice na funkcionisanje demokratije, posebno na integritet izbora.”

On kaže da te kompanije varaju svoje korisnike manipulišući njihovom pažnjom i usmeravajući ih u svoje komercijalne svrhe”. “Davos je dobro mjesto da se kaže da su njihovi dani odbrojani.”

Njega posebno plaši to što je Sjeverna Koreja postala nuklerna sila. “Ne postoji vojna akcija koja može da spriječi ono što se već dogodilo. Jedina razumna strategija jeste prihvatiti realnost i pregovarati sa Sjevernom Korejom kao nuklearnom silom.”

Na pitanje šta misli o bitkoinu, rekao je da to nije valuta i da je riječ o “tipičnom mjehuru od sapunice” koji će postepeno propasti.


 

Izvor: Nedeljnik

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top