Sony patentira bežični prenos energije između uređaja | Ekonomist

Sony patentira bežični prenos energije između uređaja

Japanska kompanija Sony patentirala je tehnologiju koja će omogućiti moblinim telefonima da “kradu” energiju iz baterije obližnjih uređaja.

Telefoni bi “hvatali” energiju koristeći sistem sličan bežičnom internetu, što bi im omogućilo bežično punjenje baterije na račun tuđeg telefona.

U budućnosti bi se na taj način omogućilo korišćenje napajanja čitavog niza uređaja, uključujući druge pametne telefone i kompjutere, ali i veš mašine, televizore i frižidere.

Tehnologija će biti opremljena čipom za NFC (Near Field Communications), što omogućava prenos podataka na malim razdaljinama (4 centimetra), a obično se koristi za beskontaktno plaćanje i dijeljenje fotografija, kontakata i video zapisa između uređaja.

Kako se navodi u patentu, bilo koji uređaj opremljen NFC čipom moći će da pretražuje druge elektronske uređaje opremljene istim sistemom. Dva uređaja bi tako bila spojena s ciljem razmjene energije, na isti način kao što telefoni pretražuju WiFi hotspotove.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top