Solarna energija: Kina lider u proizvodnji, količine ipak nedovoljne | Ekonomist

Solarna energija: Kina lider u proizvodnji, količine ipak nedovoljne

Slike i snimci Kine posljednjih godina čine da tu zemlju percipiramo kao onu s najvećim zagađenjima, no ona istovremeno želi i da postane globalni lider u proizvodnji čiste energije, a u fokusu njenih vlasti upravo je solarna energija.

Visok nivo zagađenja vazduha i zemljišta zbog velike zastupljenosti fosilnih goriva za dobijanje energije ogroman je problem u većini kineskih gradova i industrijskih zona, zbog čega bi se solarna energija mogla smatrati spasonosnim rješenjem.

Kina, čiji ekonomski rast je posljednje decenije bio među najbržim u svijetu i koja je svjetski lider u najvećem broju kategorija vezanih za industriju, uvoz sirovina i izvoz proizvoda sada se, osim na budžetsku sliku konačno fokusira i na ekološku, pa su joj zdravlje stanovnika i zaštita životne sredine sada na mnogo višoj poziciji na listi razvojnih priroteta.

Nacionalna energetska administaracija Kine – NEA saopštila je da je tokom prošle godine proizvodnja energije iz solarnih elektrana udvostručena, pa je 2016. završena uz proizvedena 77,42 gigavata struje iz ovog izvora, čime je postala vodeći proizvođač solarne energije u svijetu, uz ocjenu da ima najveće potencijale za proizvodnju fotovoltne energije – PV.

Međutim, iako na globalnom planu ova brojka djeluje impresivno, uzevši u obzir brojnu populaciju u Kini, potrebu domaćinstava i privrede riječ je o procentualnom iznosu od svega jedan odsto ukupnog tržišnog udjela proizvodnje energije u toj zemlji.

U saopštenju koje je izdala NEA najavljeno je da će do 2020. godine nivo proizvodnje solarne energije u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu biti uvećan za dodatnih 110 gigavata.

U Kini se takođe radi na gigantskom projektu solarnog parka Longjangšija, na kojem na prostoru od 27 kilometara kvadratnih treba da budu postavljeni solarni paneli.

Vrijednost projekta je šest milijardi junana (oko 875 miliona dolara), a od 3013. do danas omogućen je proizvodni kapacitet od 850 megavata, koliko je, u prosjeku, potrebno za snabdjevanje 200.000 domaćinstava.

Očekivani nivo ulaganja u kojima će učestvovati kineske institucije iznosiće 364 milijarde dolara.

Napravljen je i dugoročni plan za vrijeme između 2020. i 20230. do kada bi iz solarne energije, kao i drugih obnovljivih energetskih izvora Kina trebalo da zadovolji 20 odsto ukupne potrošnje, sa sadašnjih 11 odsto.

Ana Nives Radovic
Ana Nives Radovic
The very first Montenegrin fintech author, financial analyst and author of "Dividing by Zero" scientific project.

Komentariši

Top