Snižen rejting eBayu | Ekonomist

Snižen rejting eBayu

 Agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's u ponedjeljak je objavila da je za dva stepena smanjila kreditni rejting diva u segmentu online trgovine eBaya, na BBB+, pošto je iz svog sastava izdvojio platformu za internet plaćanja PayPal.

“Sniženi rejting ogleda našu reviziju naniže profila rizika poslovanja eBaya, kao rezultat izdvajanja PayPala, koji ostvaruje približno polovinu ukupnih prihoda eBaya”, objavio je S&P u obrazloženju odluke o smanjenju rejtinga.

I druge vodeće svjetske agencije za rejtinge Moody's i Fitch takođe su snizile kreditni rejting eBaya za dva stupnja, na Baa1 odnosno BBB.

Nakon izdvajanja iz eBaya, dionice PayPal Holdingsa skočile su čak 11 posto na Nasdaqu. Tržišna vrijednost te platforme za internet plaćanja procjenjuje se tako na otprilike 52 milijarde dolara.

PayPal je gigant na tržištu online plaćanja, čijem je nastajanju pripomogao. Samo u 2014. godini preko njega je izvršeno četiri milijarde plaćanja ukupne vrijednosti od otprilike 235 milijardi dolara.

Ali, segment online plaćanja se drastično promijenio od 2002., godine kada je eBay kupio PayPal. Postavši ponovno samostalan, od PayPala se sada očekuje da će se udružiti s ostalim sajtovima za e-trgovinu i pokušati da preotme tržišne udjele od novih kompanija poput Stripea i Squarea i Applea, koji su prošle godine predstavili svoje usluge mobilnih plaćanja.

Razdvajanje će eBayu omogućiti, čak, da se fokusira na svoje e-poslovanje, koje je pritisnuto problemima.

Cijene dionica eBaya pale su na berzi za 4,7 posto poslije odvajanja, što znači da mu je tržišna vrijednost oko 32 milijarde dolara.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top