Snažan rast azijskih indeksa | Ekonomist

Snažan rast azijskih indeksa

Na azijskim su berzama u utorak cijene dionica snažno porasle jer su izvještaji o razgovorima iza scene između SAD-a i Kine podstakli nadu da bi razorni trgovinski rat između dvije najveće svjetske ekonomije mogao biti izbjegnut.

Strahovanja od trgovinskog rata, podstaknuta najavom predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da će uvesti carine do 60 milijardi dolara na uvoz kineske robe, splasnula su nakon poruka obje strane da su spremne da pregovaraju.

“Tokom vikenda pojavile su se naznake da možda dogovor o carinama s Kinom nije tako udaljen kao što se mislilo. Vjerovatno neće biti trgovinskog rata jer su obje strane spremne da pregovaraju kako bi se problemi riješili”, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u kompaniji BB&T Wealth management.

Premda je spremna da pregovara, Kina je ipak u ponedjeljak pozvala članice Međunarodne trgovinske organizacije (WTO) da ujedinjenim naporima zaustave SAD kako ne bi upropastio tu organizaciju, pozivajući ih da se suprotstave američkim carinama koje bi trebale kazniti navodnu kinesku krađu intelektualnog vlasništva.


Izvor: SEEbiz / H

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top