Snažan dolar obara cijene nafte

Snažan dolar obara cijene nafte

Cijene nafte nastavile su pad pritisnute jačanjem dolara a strahovanja zbog slabljenja tražnje u Kini pojačavaju očekivanje da će prevelika ponuda potrajati.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u septembru pojeftinila je na Njujorškoj berzi 12 centi na 41,75 dolara, prenosi agencija Frans pres.

WTI nafta je u poslednja dva mjeseca izgubila više od 30 odsto vrijednosti, spustivši se na najniži nivo od marta 2009.

Nafta tipa “brent” za oktobarsku isporuku u Londonu pojeftinila je 11 centi na 48,63 dolara, i ostala ispod psihološke granice od 50 dolara za barel.

Cijene sirovina su u poslednjih mjesec dana bile u padu zbog zabrinutosti u vezi sa slabljenjem tražnje iz Kine i prevelikim globalnim zalihama nafte, posebno u SAD, navodi istraživačka kuća Kapital ekonomiks.

Kompanija BMI riserč, filijala bonitetne kuće “Fič”, predviđa da će visoke globalne zalihe nafte potrajati do 2018.

“Povratak iranske nafte na tržišta, zajedno sa snažnom proizvodnjom tog energenta u Sjevernoj Americi, na Bliskom istoku, u zapadnoj Africi i Kazahstanu dovešće do toga da će rast globalne ponude nafte nadmašiti rast globalne potrošnje nafte u naredne dvije godine”, navodi BMI.

 

Izvor:Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top