,,Snaga Sibira", gasovod prema Kini | Ekonomist

,,Snaga Sibira”, gasovod prema Kini

U Kini je zvanično počela izgradnja kineskog dijela istočne maršrute gasovoda Snaga Sibira, kojim će biti transportovan gas iz Rusije.

U ceremoniji, na kojoj je simbolično zavaren prvi spoj zajedničkog gasovoda, učestvovao je putem video-veze i ruski premijer Dmitrij Medvedev, prenio je Tas.

Potpredsednik Državnog savjeta Kine Džan Gaoli rekao je tom prilikom da takvi veliki projekti “čine ozbiljnu materijalnu osnovu za unaprijeđenje svestranog strateškog partnerstva između Rusije i Kine, za društveni i ekonomski napredak naših zemalja i naroda”. On je dodao da je na “dnevnom redu” rusko-kineske saradnje još niz velikih projekata, posebno u oblasti energetike i transporta. Kineski potpredsednik vlade je pomenuo planiranu izgradnju željezničke pruge za vozove velikih brzina Moskva-Kazanj.

Polaganje cijevi za gasovod počinje u gradu Hejhe na rusko-kineskoj granici u sjeveroistočnoj Kini. U tom mjestu koje se nalazi naspram ruskog sela Blagovešćenska danas je napravljen prvi var budućeg kineskog djela gasovoda, koji je planiran da se gradi do megapolisa Šangaj.

Rusija i Kina će nastaviti saradnju u energetici, uključujući i nuklearnu, rekao je premijer Rusije Dmitrij Medvedev prilikom svečanosti početka gradnje istočne maršrute gasovoda Snaga Sibira.

Premijer Rusije je takođe izrazio uvjerenje da će u najskorije vrijeme biti potpisan ugovor s Kinom o isporukama gasa zapadnom maršrutom.

Pripreme za puštanje u rad gasovoda, koji Moskva smatra izuzetno važnim projektom, vrše se na najvišem nivou. Tako da je ta tema bila predmet razgovora predsjednika Rusije Vladimira Putina i Kine Sji Đinpinga. Prema riječima ruskog predsjednika, “Naredna etapa je isporuka prirodnog gasa u Kinu zapadnom maršrutom magistralnim gasovodom Altaj”.  Zapadna maršruta predviđa isporuku Kini gasa sa nalazišta u Zapadnom Sibiru u obimu 30 milijardi kubnih metara godišnje, sa mogućim povećanjam na 100 milijardi kubika godišnje. Predviđena dužina maršrute je 2.700 kilometara.

Šef Gasproma Aleksej Miler rekao je da koncern vodi pregovore s kineskom stranom o plaćanju isporučenog gasa u rubljama i juanima.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top