Snaga je u kreativnosti zaposlenih

Štutgart — Kompanija Boš je u poslednjih deset godina samo u Njemačkoj uštedjela oko 395 miliona eura, zahvaljujući prijedlozima za poboljšanje koje su dali zaposleni.

Prijedloge je prošle godine predalo oko 21.900 zaposlenih, što je porast od 2,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu, saopštila je danas kompanija, ističući da na takvim idejama sistemski profitira više od 90 godina.

Osnivač kompanije, Robert Boš, uveo je knjigu prijedloga za kompaniju još 1924. i time položio kamen temeljac današnjeg globalnog programa upravljanja idejama.

Od tada, “kreativnost zaposlenih predstavlja gorivo za našu inovativnu snagu”, izjavio je povodom godišnjice član uprave i direktor industrijskih odnosa u društvu “Robert Boš GmbH”, Kristof Kibel.

“Iskustvo, kreativnost i proaktivno razmišljanje jačaju našu konkurentnost i vode do boljih proizvoda. Male ideje izvan opsega svakodnevnih zadataka često omogućuju velika poboljšanja”, naglasio je Kibel, koji smatra da su takve ideje takođe proizvod radne kulture koja cijeni kulturnu raznolikost i podstiče kreativnost.

Boš podstiče zaposlene na davanje predloga na svim lokacijama, a ideje mogu, na primjer, da uključe načine optimizacije radnih postupaka, povećanje kvaliteta proizvoda, izbjegavanje rasipanja ili podsticanje zaštite okoline, navedeno je u saopštenju.

Zaposleni se podstiču i na davanje prijedloga koji izlaze van okvira njihove odgovornosti. Ako se poboljšanje primijeni i rezultira uštedom troškova, zaposlenom se dodjeljuje novčana nagrada u iznosu do 150 000 eura.

Pored ovog sistema prijedloga, Boš se oslanja i na sistemsko stvaranje ideja.

“Kod nas nema samo puke predaje prijedloga, mi generišemo ideje”, izjavio je Peter Šmit, zadužen za program upravljanja idejama unutar grupe Boš, ističući da koordinatori, na primjer, pohađaju radionice na kojima uče kako upotrebiti kreativne tehnike za aktivnu podršku zaposlenima na njihovim lokacijama.

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top