Smrtonosni cyber napadi: Strah od nove prijetnje IS-a | Ekonomist

Smrtonosni cyber napadi: Strah od nove prijetnje IS-a

Cilj hakera povezanih s IS-om jest napad na kritičnu infrastrukturu poput elektrana, bolnica, javnog prijevoza i slično, a takvi bi napadi mogli rezultirati i velikim brojem ljudskih žrtava

Nakon posljednjih terorističkih napada na Pariz, Francuska je proglasila rat IS-u, a cyber rat proglasili su i Anonymousi koji su krenuli u rušenje internetskih stranica povezanih s teroristima, kao i objavu imena korisnika koji na društvenim mrežama podržavaju IS. Nakon početka napada Anonymousa, iz IS-a su ih prozvali ‘idiotima’ te su objavili upute kako se zaštititi od ovih napada, a sigurnosni stručnjaci upozoravaju i na potencijalne velike opasnosti od hakera koji podržavaju teroriste čiji bi cyber napadi mogli biti puno opasniji od običnog rušenja stranica.

Britanski ministar finansija George Osborne tako je upozorio kako bi u budućnosti hakeri mogli napasti kritičnu infrastrukturu poput elektrana, sistema komunikacije i javnog prijevoza, a takvi bi cyber napadi mogli imati i smrtonosne posljedice. Iako trenutno nemaju takvih mogućnosti, Osborne kaže kako mu je jasno da se hakeri maksimalno trude kako bi pronašli učinkovit način za takve napade koji bi mogli imati i veliki broj ljudskih žrtava – npr. u slučajevima u kojima bi hakeri uspjeli isključiti struju bolnicama ili isključiti signalne sisteme na željeznicama. O mogućnostima napada na kritičnu infrastrukturu govori se već godinama (naravno, ovakve bi napade mogli preduzeti i drugi hakeri nepovezani s IS-om) te je Osborne najavio kako će Velika Britanija udvostručiti ulaganja u odbranu od cyber napada tokom sljedećih pet godina s ciljem učinkovitije zaštite računarskih sistema vlade i vojske, odnosno javnih servisa i kritične infrastrukture.

Osim povećanja budžeta za cyber odbranu, nakon novih terorističkih napada želi se ubrzati i donošenje zakona koji bi britanskoj policiji i obavještajcima omogućio pristup istoriji surfovanja internetom svih građana u Velikoj Britaniji, a omogućio bi i veće mogućnosti nadzora. Naravno, ovakav zakon predstavlja i potencijalno veliku opasnost za sigurnost i privatnost građana, no nakon napada u Parizu, i David Cameron rekao je kako želi da se takav zakon što prije donese. Osim odbrane, Britanci će još više novca uložiti i u stručni kadar koji će im pomoći u eventualnim budućim cyber napadima jer, kako je Osborne najavio, ‘na cyber napade imam pravo odgovoriti na način na koji želimo’, odnosno takođe mogu uzvratiti cyber napadima.

Izvor :Zimo

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top