Smoki, Chipsy, Plazma i Jaffa među 25 vodećih u regionu | Ekonomist

Smoki, Chipsy, Plazma i Jaffa među 25 vodećih u regionu

Srpski brendovi Smoki, Chipsy, Plazma i Jaffa cakes su među 25 vodećih regionalnih brendova, prema najnovijoj rang listi agencije za tržišno savjetovanje i istraživanje Valicon.  

Prvu poziciju na listi vodećih brendova preuzela je Coca-Cola, potisnuvši višegodišnjeg lidera Milku na poziciju drugog najjačeg brenda u regionu, koji obuhvata Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, BiH i Makedoniju, prema saopštenju agencije Valicon.

Treće mjesto pripada Cedeviti, koja je u odnosu na prošlogodišnje rangiranje, zamijenila svoju poziciju sa Vegetom. Na petom mjestu je Argeta, za kojom slijede Smoki, Orbit, Kokta, Nivea i Jana.

Srpski brend Smoki je na regionalnoj listi zauzeo šesto mjesto, Chipsy drži poziciju 13, Plazma 16, a Jaffa cakes 21. mjesto.

Chipsy, originalni srpski brend čipsa, popravio je svoju poziciju u Sloveniji i Hrvatskoj, i ostvario je najveći skok među svim izmjerenim brendovima sa pozicije 26 na poziciju 13, čime je, kako se navodi u saopštenju Valicona, ojačao svoj regionalni uspjeh.

Na srpskoj ljestvici “Valicon top 10” lokalnih brendova, među prvih deset nalaze se čak četiri brenda holding kompanije “Moji brendovi”. Plazma je na prvom mjestu, zatim Moja kravica na 4. i 8. mestu, a Knjaz Miloš na 6. mjestu.

Moja kravica je jedini brend u regionu koji je sa svoje dvije kategorije, Moja kravica mlijeko i Moja kravica jogurt, osvojio mjesta u lokalnoj TOP10 grupi.

Listi Valicon top 25 ove godine su dodati novi brendovi: Chipsy, Kiki bombone i Sprite, dok su Chipsy i Colgate brendovi koji su najviše napredovali u 2016. godini.

Takođe je saopšteno da je primjetan trend smanjenja zaostatka regionalnih brendova u odnosu na globalne, pošto skoro polovinu TOP25 brendova sada čine brendovi regionalnog porijekla.

Prošle godine rezultat je bio 15 prema 10 u korist globalnih brendova, da bi ove godine to bilo 13 prema 12 u korist globalnih brendova.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top