Smjena na listi najbogatijih: Španac prestigao Meksikanca

Smjena na listi najbogatijih: Španac prestigao Meksikanca

Najbogatiji Evropljanin Amancio Ortega postao je treći najbogatiji čovjek na svijetu, prestigavši Meksikanca Carlosa Slima, a poslovnim rezultatima je nadmašio milijardere Billa Gatesa i Warrena Buffeta. 

Osnivač Inditexa, najveći modni trgovac svijeta povećao je svoje bogatstvo na 68 milijardi dolara, a Ortegin munjeviti uspon još od 2012. pomno bilježi Bloombergova lista milijardera.

Prodaja u ovoj španskoj kompaniji porasla je 31 odsto od 2012. na 24 milijarde dolara godišnje. Inditex ima više od 6.600 trgovina koje rade pod brendovima Zara, Massimo Dutti i Paul&Bear.

Tako je s trećeg mjesta najbogatijih na svijetu smenjen Meksikanac Carlos Slim i to drugi put ove godine.

Milijarder Ortega svojim je poslovnim performansama nadmašio i američke milijardere Billa Gatesa i Warrena Buffeta, čija su bogatstva smanjena ili su rasla po manjim stopama.

Gates i Buffett, međutim, ostaju na prve dvije pozicije sa bogatstvom od 86,5, odnosno 71.6 milijardi dolara. Lična bogatstva četvorice milijardera ukupno iznose 293 milijarde dolara.

Izvor: Poslovni.hr

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top