Smijenjen direktor zbog slabe prodaje `Barbika` | Ekonomist

Smijenjen direktor zbog slabe prodaje `Barbika`

Američki proizvođač igračaka Mattel smijenio je izvršnog direktora Briana Stocktona nakon još jedne razočaravajuće sezone praznične kupovine.

Kompanija, kojoj prodaja pada već pet tromesječja zaredom, posljednjih godina posrće u odnosu na konkurenciju jer djevojke manje kupuju lutku Barbie, koja će napuniti gotovo 56 godina, a više elektronske igračke, tablete i igračke temeljene na likovima popularnih filmova.

Stockton odlazi nakon tri godine na mjestu direktora i dvije godine na mjestu predsjednika. Bivši izvršni direktor u kompaniji PepsiCo i dugogodišnji član odbora Mattela Christopher Sinclair imenovan je za predsjednika i privremenog izvršnog direktora.

Stocktonov odlazak uslijedio je nakon što je kompanija dvije godine bilježila nižu od očekivanja prodaju tokom božićnih praznika. Stockton se nadao da će brendirane lutke, kao što su Monster High i American Girl, nadoknaditi pad prodaje Barbie, međutim one nikada nisu uspjele dostići popularnost Barbie.

 

Izvor: Seebiz, BIZLife
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top