Smanjenje zaliha nafte u SAD dovelo do rasta cijena

Terminske cijene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji porasle, pošto su podaci iz SAD pokazali da su zalihe nafte u toj zemlji smanjene, navode analitičari.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u septembru poskupljela je na Njujorškoj berzi 13 centi na 48,92 dolara, dok je nafta tipa “brent” za septembarsku isporuku u Londonu poskupljela 32 centa na 53,7 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cijene obije vrste nafte porasle su juče kada je američka Agencija za informisanje o energetici saopštila da su zalihe nafte u nedelji zaključno sa 24. julom smanjene za 4,2 miliona barela, znatno više u odnosu na 200.000 barela, koliko su prognozirali analitičari.

Agencija je takođe navela da je proizvodnja nafte u SAD u datom periodu smanjena.

Federalni komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) je juče saopštio da kamatne stope za sada neće rasti, ukazujući, međutim, na jačanje američke privrede.

Analitičari vjeruju da će stope biti podignute u septembru.

Izvor novaekonomija

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top