Smanjen nivo odgovornosti, izbjegavanje od strane šefa - znakovi koji poručuju da vam se sprema otkaz | Ekonomist

Smanjen nivo odgovornosti, izbjegavanje od strane šefa – znakovi koji poručuju da vam se sprema otkaz

Ukoliko se u vašoj firmi spekuliše o otkazima i sumnjate da biste upravo vi mogli biti otpušteni, postoji nekoliko znakova kako to da zaključite prije nego vam se uruči otkaz.

Nivo vaše odgovornosti se poprilično smanjio.

Ako ste do sada bili odgovorni za vođenje velikih projekata, a sada praktično kuvate kavu, to je blago rečeno poprilično loš znak. Ukoliko ste do sada bili jako zauzeti da ste jedva stizali sve obaviti, a sada morate tražiti da vam se dodijele radni zadaci, jasno je kako su vaši zadaci delegirani nekom drugom. Prema riječima Chaza Pittsa-Kysera, savjetnika za karijeru, to je znak kako se vaš šef već priprema za vaš odlazak te vam ne želi dodijeliti previše zadataka.

Šef vas izbjegava.

Jedan od najočitijih znakova da vam se sprema otkaz je trenutak kada vas nadređeni ili menadžer počne izbjegavati, što znači da vam više ne odgovara na pozive i poruke. U ovom slučaju najbolje je tražiti povratnu informaciju, a ne izbjegavati postaviti pitanje. Naime, upravo bi to mogla biti mogućnost da okrenete situaciju u vašu korist.

Nedavno ste dobili opomenu.

Mnogi zaposleni koji opominju druge i prozivaju ih za određene propuste vrlo često ne vide kada se to isto i njima sprema. Budim realni, ako znate da niste dobar radnik, konstantno kasnite, ne ispunjavate zadate ciljeve, imate probleme sa saradnicima, onda vam to i ne bi trebalo biti iznenađenje. Obično je prva opomena pisana, druga vam poručuje da ste na tankom ledu, a ako dođe do treće, onda je to obično kraj.

Vaše radno mjesto više nije potrebno.

Ako vaš posao može biti automatizovan, tada će se to vjerojatno i dogoditi. To znači da, ako radite posao koji umjesto vas može mašina da obavlja, tada ćete vjerovatno morati potražiti drugačiji tip posla, savjetuje savjetnik za karijeru Cheryl Palmer. Drugim riječima, samo je pitanje vremena kada će i vaša kompanija odlučiti na određenim poslovima ljude zamijeniti mašinama.

Profesionalni razvoj više ne postoji.

Ukoliko vam više nije dopušteno napuštanje radnog mjesta zbog profesionalnih ručkova ili vam pak kompanija više ne želi plaćati kurseve koje ste pohađali, to je loš znak. Prema riječima Leigh Steere, stručnjakinje za menadžment, upravo bi to mogla biti naznaka ‚‚strategije otpuštanja” i u tom slučaju najbolje je nadređene direktno pitati što se događa i možda početi tražiti drugi posao.

Zamoljeni ste da napravite opis posla za svoje radno mjesto.

Ako se kompanija nalazi u finansijskim problemima, znači da je rezanje troškova, plata za određena radna mjesta uvijek opcija i kompanija će u tom slučaju preuzeti nekoliko koraka. Na primjer, od svakog zaposlenog tražiće da preda precizan opis poslova za svoje radno mjesto. Kompanija mora znati šta tačno radite kako bi se mogla razmotriti opcija da neke radnike zamjeni onima s nižim platama, ili da se određeni poslovi potpuno ukinu.

 

Izvor: huffingtonpost.com

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top