Smanjen izvoz povećan uvoz - Ekonomist

Smanjen izvoz povećan uvoz

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore za prvih pet mjeseci ove godine iznosila je 772,1 miliona eura što ukazuje na pad od 0,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopšteno je iz MONSTAT-a.

Od početka januara do kraja maja izvezeno je robe u vrijednosti od 108,6 miliona eura, što je manje za 8,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a uvezeno za 663,5 miliona eura, što je više za 0,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 16,4 odsto i manja je u odnosu na pokrivenost u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 18 odsto”, naveli su iz MONSTAT-a .

U strukturi izvoza prema klasifikaciji SMTK (Standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji) najviše su zastupljeni Proizvodi svrstani po materijalu- sektor 6, u iznosu od 34,1 milion eura (koju čine: Obojeni metali u iznosu od 22 miliona eura i Gvožđe i čelik u iznosu 10 miliona eura).

U strukturi uvoza prema klasifikaciji SMTK (Standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji) najviše su zastupljeni proizvodi sektora 7 – Mašine i transportni uređaji u iznosu od 140,1 miliona eura (koji čine: Drumska vozila u iznosu od 43,5 miliona eura i Električne mašine, aparati i uređaji u iznosu od 29,2 miliona eura).

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bilu su: Srbija (25,5 miliona eura), Italija (17 miliona eura), Bosna i Hercegovina (15,4 miliona eura).

U uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili su: Srbija (177,8 miliona eura), Kina (59,8 miliona eura) i Bosna i Hercegovina (50,1 miliona eura).

Spoljnotrgovinska razmjena bila je najveća sa potpisnicama CEFTA sporazuma i Evropskom unijom.

Izvor CDM
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top