Slučaj Planinke završio u Specijalnom tužilaštvu | Ekonomist

Slučaj Planinke završio u Specijalnom tužilaštvu

Privredni sud Crne Gore obavijestio je Specijalno tužilaštvo da postoji sumnja da je službenica područne jedinice Uprave za nekretnine počinila krivično djelo odbijanjem zahtjeva da izvrši upis zabilježbe spora u slučaju žabljačkog hotela Planinka, čije je vlasnistvo kasnije prenijeto na novu firmu HTP Primorje, saznaju Dnevne novine.

Prema nezvaničnim informacijama tog lista, Specijalno državno tužilaštvo je već preduzelo izviđajne radnje u cilju utvrđivanja odgovornosti u ovom slučaju.

Prenos vlasništva obavljen je 14. juna prošle godine, na zahtjev HTP Primorje sa kojim je stečajna uprava prethodno raskinula ugovor o prodaji hotela Planinka, jer ni poslije 11 godina nije rekonstruisao u šta je trebalo da uloži 8,77 miliona eura.

Vlasništvo je prenijeto na firmu “Planinka Žabljak” koju je, prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata, osnovalo HTP Primorje mjesec ranije.

Ugovor o prodaji Planinke raskinut je 1. decembra 2016. presudom Privrednog suda koju je Apelacioni sud potvrdio krajem prošle godine. Od tada HTP Primorje bez pravnog osnova drži hotel u vlasništvu i odbija da ga vrati stečajnoj upravi, što je bio obavezan da učini.

Za vrijeme trajanja postupka stečajna upravnica Ski centra Durmitor Snežana Jović je u junu 2016. zatražila od žabljačke Uprave za nekretnine da izvrši upis prenosa vlasništva hotela na to preduzeće, ali je njen zahtjev odbijen šest mjeseci kasnije, uz obrazloženje da se ne vodi postupak u pogledu knjižnog prava. Rješenje Uprave za nekretnine poništilo je Ministarstvo finansija 11. aprila prošle godine, ukazujući da je nejasno kako je ocijenjeno da nije riječ o sporu u knjižnom pravu.

Umjesto da postupi u skladu sa rješenjem Ministarstva finansija, Uprava za nekretnine 14. juna 2017. dozvoljava promjenu i knjiži Planinku na novoosnovanu kompaniju HTP Primorja.

Tek pola godine nakon toga, 12. januara 2018, Uprava za nekretnine PJ Žabljak odlučuje po zahtjevu Ski Centar Durmitor u stečaju i ponovo ga odbija iz razloga što je u međuvremenu imovina upisana na firmu “Planinka Žabljak”.

“Uprava za nekretnine PJ Žabljak bila je dužna da prije donošenja odluke o promjeni upisa prava svojine na “Planinka Žabljak” odluči o zahtjevu za upis zabilježbe spora, jer je Ski Centar Durmitor u stečaju zahtjev uputio prije kompanije Primorje. Međutim, Uprava za nekretnine PJ Žabljak odugovlači postupak i ne upisuje zabilježbu spora, već imovinu, odnosno Hotel Planinka i ostale neokretnosti, upisuje na treće lice firmu Planinka Žabljak”, rečeno je Dnevnim novinama u Privrednom sudu.

 

Izvor: Dnevne novine

Komentariši

Top