Slovenija: Strancima ograničen pristup tržištu rada | Ekonomist

Slovenija: Strancima ograničen pristup tržištu rada

Slovenski Dnevnik navodi kako je riječ o neslužbenoj informaciji koju je dobio u stranačkim krugovima.

Vlada Slovenije bi mogla da slobodni pristup svom tržištu rada, na kojem ima gotovo 120.000 nezaposlenih, ograniči za još tri godine kada je riječ o hrvatskim državljanima, piše danas ljubljanski Dnevnik.

Kako prenose agencije, slovenski dnevnik navodi kako se radi o neslužbenoj informaciji koju je dobio u stranačkim krugovima i da Vlada premijera Mire Cerara o tome još nije odlučivala.

Kada je Hrvatska ušla u Evropsku uniju, Slovenija je odlučila da otvaranje tamošnjeg tržišta za tražitelje zaposlenja iz najmlađe članice EU-a ograniči na dvije godine.

U tom periodu su hrvatski državljani i dalje tretirani kao i stanovnici trećih država Unije, a prema propisima EU-a, takvu bi mjeru Slovenija mogla da produži za još najviše tri godine.

List navodi kako će odluka o tom biti, prije svega, političke prirode i dodaje kako postoje mišljenja da stanje na slovenskom i hrvatskom tržištu rada zahtijeva da se i dalje ograniči pristup radnicima iz susjedne države.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top