Slovenija: Prosječna neto plata 1.030 eura | Ekonomist

Slovenija: Prosječna neto plata 1.030 eura

Prosječna mjesečna neto zarada u Sloveniji u 2016. iznosila 1.030 eura, što predstavlja povećanje od 1,8 odsto u poređenju sa 2015. godinom, podaci su slovenačkog statističkog zavoda.

Nominalno je prosječna plata u Sloveniji prošle godine na godišnjem nivou uvećana 1,7 odsto, dok je prosječna bruto plata iznosila je 1.580 eura, navodi SEEbiz.

Razlike između primanja u javnom i privatnom sektoru nijesu se značajnije mijenjale, u javnom sektoru je prosječna neto zarada iznosila 1.190, a u privatnom 950,65 eura.

Najviše mjesečne plate u prošloj godini imali su zaposleni u energetici, a visoke su bile i u bankama, osiguravajućim društvima i poslovodstvima zdravstvenih ustanova, kao i u vrhu državnog aparata.

Najviše plate su na području centralne ljubljanske regije, gdje je prošle godine neto prosječna plata iznosila 1,12 hljada EUR, što je 8,5 odsto iznad nacionalnog prosjeka.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top