Slovenija: Posao za još 4.000 ljudi | Ekonomist

Slovenija: Posao za još 4.000 ljudi

Ljubljana — Oko 3.000 poslodavaca u Sloveniji, koji su “uhlebili” približno 372.000 ljudi, najavili su povećanje zapošljavanja od 0,6 odsto u prvoj polovini 2016. godine.

To znači otvaranje od 3.000 do 4.000 novih radnih mjesta.

U istraživanju koje je sproveo slovenački Biro za zapošljavanje, više od petine anketiranih poslodavaca (21,7 odsto) misli da će privredna aktivnost u prvom polugodištu iduće godine ubrzati, prenosi agencija STA.

Najtraženije profesije će, kako se navodi, biti zavarivači, vozači kamiona, alatničari, kuvari i mehaničari. Mogućnosti za zapošljavanje očekuju se i u građevinarstvu, ugostiteljstvu i IT sektoru.

Najoptimističniji poslodavci su iz oblasti transporta i logistike, informacione i komunikacione tehnologije i proizvodnje.

Istraživanje je sprovedeno u oktobru i novembru na reprezentativnom uzorku poslodavaca sa 10 ili više zaposlenih, navodi slovenačka novinska agencija.

IZVOR: TANJUG

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top