Slovenija: Možda ne bude odobrenja za sporne energetske projekte | Ekonomist

Slovenija: Možda ne bude odobrenja za sporne energetske projekte

Postoji mogućnost da Slovenija uskrati odobrenje za crpljenje nafte i gasa u Jadranu zbog ekološke opasnosti.

Slovenska ministarka za okolinu Irena Majcen rekla je da postoji mogućnost da Slovenija uskrati odobrenje za sporne energetske projekte susjednih država ako se ocijeni da oni imaju negativan uticaj na Sloveniju, te da se to odnosi i na crpljenje nafte i gasa u Jadranu, te projektovanu gradnju LNG terminala Zaule blizu Trsta.

“Iako su susjedne države dužne da nas obavijeste o prekograničnim uticajima tih projekata, to nisu učinile, što govori da nas ne smatraju jednako vrijednim partnerima kad se radi o njihovim investicijama na moru”, kazala je Majcen, odgovarajući na pitanja slušaoca Slovenske televizije, u chat-diskusiji na internetu.

Dodala je da namjerava da štiti slovensko more pred opasnošću da ga zadese posljedice mogućih ekoloških incidenata, kakvi mogu da se dogode prilikom crpljenja nafte s platformi u moru, jer bi onečišćenje moglo doći do slovenskog teritorijalnog mora.

Ako bi se investicije Hrvatske i Italije nastavile bez saglasnosti Slovenije, postoji mogućnost da Slovenija to prijavi Evropskoj uniji, navela je Majcen, kako prenosi Hina.

Hrvatska je na traženje Slovenije u Ljubljanu dostavila studiju o projektu korištenja ugljovodika u Jadranu, o čemu se u Sloveniji upravo završava pokrenuta javna rasprava, ali nevladine ekološke organizacije u toj zemlji smatraju da studija minimizira potencijalne ekološke opasnosti ako se u Jadranu postave nove platforme za bušenje i nalaženje nafte i gasa.

Slovenske ekološke nevladine udruge do sada su za peticiju protiv novih bušotina na Jadranu pod motom ” SOS za Jadran – Spasimo zajedničko more” skupile skoro 11.000 potpisa.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top