Slovenija blokira Hrvatsku | Ekonomist

Slovenija blokira Hrvatsku

Šef diplomatije Slovenije, Karl Erjavec kaže da Hrvatska ne može da računa na glas Slovenije za članstvo u Šengenu i Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj. On je istakao da će Ljubljana zadržati takav stav sve dok Zagreb ne pristane na primjenu arbitražne presude o granici dvije zemlje, prenosi Hina.

“Hrvatska neće u Šengen prije nego što primjeni arbitražnu odluku, a Slovenija neće podržati niti njen ulazak u OECD”, kazao je Erjavec nakon sastanka vođstva svoje Demokratske stranke penzionera (DESUS).

On je dodao da Slovenija ne može da da saglasnost niti na prijavu Hrvatske za članstvo u OECD jer svojim ponašanjem prema primjeni arbitražne presude i odnosom prema “Ljubljanskoj banci” i pitanju takozvane prenesene štednje hrvatskih građana u toj banci pokazuje da “ne poštuje vladavinu prava”.

“Država koja nema nezavisan pravosudni sistem i ne poštuje međunarodno pravo ne može da postane članica OECD u kojem su najrazvijenije države svijeta”, kazao je slovenački ministar.

Premijer Hrvatske, Andrej Plenković pozvao je juče Sloveniju da se uzdrži od bilo kakvih jednostranih poteza kada je riječ o primjeni arbitražnog sporazuma o granici na moru i kopnu između dveju država.

Plenković je na početku sjednice Vlade pozvao slovenačkog kolegu Miru Cerara na nastavak dijaloga o granici. Hrvatski premijer je ocijenio da je za javnost poslednjih dana najinteresentniji bio njegov susret sa Cerarom, ocijenivši da je veoma dobro da je do tog susreta u Zagrebu došlo.


 

Izvor: Tanjug

Komentariši

Top