Slovenci danas biraju predsjednika, Pahor favorit | Ekonomist

Slovenci danas biraju predsjednika, Pahor favorit

Građani Slovenije danas, po šesti put od sticanja nezavisnosti, izlaze na predsjedničke izbore na kojima je izraziti favorit sadašnji šef države Borut Pahor. Birači će donijeti odluku o tome ko će narednih pet godina obavljati dužnost koja je prema Ustavu uglavnom ceremonijalna, ali simbolički važna.

Prema svim objavljenim predizbornim ispitivanjima, Pahor će dobiti ubjedljivo najveći broj glasova ostavljajući daleko iza sebe ostalih osam kandidatkinja i kandidata. Pahor (54) koji je diplomirani politikolog za svoj drugi predsjednički mandat bori se pod sloganom “Zajedno”, čime sugeriše da uglavnom ceremonijalnu predsjedničku dužnost neće koristiti za uključivanje u političke i stranačke polemike.

Rezultati predizbornih anketa pokazuju da je Pahorov najveći rival na izborima mladi gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec, koji je kampanju vodio s motom da je u visokoj politici potrebna smjena generacija.

Ostali predsjednički kandidati su predsjednica opozicione Nove Slovenije Ljudmila Novak, ministarka obrazovanja Maja Makovec Brenčič iz Stranke modernog centra premijera Mire Cerara, poslanica Evropskog parlamenta Romana Tomc iz Slovenačke demokratske stranke Janeza Janše, učiteljica u penziji Angelca Likovič koju podržava konzervativna vanparlamentarna stranka Glas za decu i porodicu, gradonačelnik Kopra Boris Popovič (Slovenija je naša), Suzana Lara Krause (Slovenačka narodna stranka) i Andrej Šiško (Ujedinjena Slovenja).


 

Izvor: Blic

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top