Slovenački preduzetnici sele fabrike van zemlje

Sve više slovenačkih preduzetnika odlučuje se na seobu svojih proizvodnih pogona u zemlje s jeftinijom radnom snagom, a najnoviji je slučaj jednog od najbogatijih Slovenaca Igora Laha koji želi pokrenuti proizvodnju stakla u Indiji.

Tamo su troškovi rada sedam puta manji nego u Sloveniji, piše ljubljanski “Dnevnik”.

“Indija je veliko tržište sa zakonima koji su vrlo naklonjeni stranim investitorima, dok je Slovenija za masovnu proizvodnju preskupa”, kazao je direktor Staklare Hrastnik Andrej Božič koji je zajedno s vlasnikom te fabrike Igorom Lahom nedavno boravio u Indiji.

Takozvani industrijski outsourcing, odnosno preseljenje proizvodnje na destinacije gdje je radna snaga jeftinija trend je u cijelom svetu, a od njega ima koristi i Slovenija u kojoj se rade Renaultova vozila jer je slovenački radnik zadovoljniji s nižom platom od one kojom bi se zadovoljio francuski.

Slovenački preduzetnici, ali i kompanije sa značajnim državnim udelima poput Gorenja, do sada su se uglavnom odlučivali za outsourcing u bliže zemlje, posebno na području bivše Jugoslavije, ali se sada događa da biraju i daleke destinacije, gde je razlika u troškovima rada još veća, što povećava i dobit.

Izvor: Dnevnik

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top