,,Slom evra ukoliko Grčka napusti evrozonu" | Ekonomist

,,Slom evra ukoliko Grčka napusti evrozonu”

Predsjednik Evropske komisije izdao je sumorno upozorenje: “Finansijski stručnjaci sa sjedištem u Londonu očekuju slom evra ukoliko Grčka napusti evrozonu”.

Žan Klod Junker je rekao da je ova jedinstvena valuta, koja se koristi u 19 država u Evropkoj uniji, ugrožena od strane „anglosaksonskog svijeta“.

Junker je dodao da Grčka ne bi trebalo da bude primorana da napusti valutu kao finansijsku rupu, ističući da „greksit“ nije opcija.

„Svijet želi da zna gdje idemo. Oni žele da znaju da je monetarna unija nepovratna, jer je to valuta koja je napravljena da traje“, kaže Junker.

„Ako prihvatimo da Grčka napusti evrozonu, dovešćemo sebe u opasnu zonu, jer će pojedini, naročito u anglosaksonskom svijetu, pokušati da malo po malo razbiju evrozonu, komad po komad“, ističe on.

Uprkos nadi, koja je postojala nakon izbora u Grčkoj, prognoza za ekonomiju ove zemlje se drastično smanjila u Briselu.

Međutim, britansku industriju brine još nešto osim razbijanja evrozone. Inostrani investitori su povukli svoj novac iz Velike Britanije protekle godine zbog strahovanja od izbora koji bi mogli da podstaknu nestabilnost.

Prema najnovijim podacima, više od 360 milijardi dolara je povučeno u posljednjih 15 mjeseci, a veliki dio je od ruskih investitora koji se povlače zbog sankcija.

Povlačenje investicija izazvalo je i zabrinutost zbog snage funte u inostranstvu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top