Slijedi serija otkaza u SAD-u kao 2009. Godine | Ekonomist

Slijedi serija otkaza u SAD-u kao 2009. Godine

Zarade i prihodi kompanija potisnuti zbog jakog dolara, ekonomske slabosti u Kini i Brazilu i oštrog pada cijena nafte i sirovina [AP – Ilustracija]

Najveće američke kompanije su u trećem kvartalu tekuće godine ukinule 205.759 radnih mjesta, što je najveći broj otpuštanja od trećeg tromjesečja 2009. godine, prema izvještaju analitičke kompanije Challenger, Gray and Christmas.

Američke kompanije, takođe, nimalo nisu optimistične u pogledu toga da će iduće godine predahnuti od teških ekonomskih i tržišnih uslova s kojima su se suočile u 2015. godini, što može ugroziti kapitalne investicije i rast otvaranja novih radnih mjesta, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

U prve tri sedmice oktobra 165 američkih kompanija navelo je u prognozama budućih poslovnih rezultata da su zabrinute zbog usporavanja rasta globalne ekonomije.

Jača dolar, feftiniji energenati

U istom razdoblju prošle godine to je navelo 108 kompanija, a godinu dana prije 97 kompanija, pokazuju podaci.

Zarade i prihodi kompanija su ove godine bili potisnuti zbog jakog dolara, ekonomske slabosti u Kini i Brazilu, kao i oštrog pada cijena nafte i sirovina.

Jačanje vrijednosti američke valute čini da profit kompanija zarađen u stranim valutama vrijedi manje kada se prebaci u dolare, zbog čega je američki izvoz manje konkurentan.

Slabost na ključnim tržištima u razvoju je takođe ugrozila prodaju američkih multinacionih kompanija, dok je pad cijena energenata, metala i minerala pogodio proizvođače i rudarske kompanije.

Među kompanijama koje su u proteklih nekoliko sedmica najavile ukidanje radnih mjesta su industrijski konglomerati United Technologies, General Eletric, tehnološki gigant Hewlett-Packard i najveći svjetski “provider” u domenu pružanja usluga na naftnim poljima, američka kompanija Schlumberger.

Skok tehnoloških divova

Čak su i društvena mreža Twitter, kao i biotehnološka grupacija Biogen, najavile ukidanje radnih mjesta, dok je američki proizvođač građevinske opreme Caterpillar objavio da će njegova kapitalna potrošnja biti upola manja od potrošnje iz 2012. godine.

“Kompanije imaju razloga za zabrinutost. Ne radi se o snažnom usporavanju svjetskog privrede, ali je ipak riječ o značajnom globalnom usporavanju. A jednom kada splasne sklonost prema riziku, splasnut će i rast”, izjavio je menadžer u fondu Quaker Funds Paul Hoffmeister.

Nije ista situacija u svim sektorima, pa su tehnološki divovi, kao što su Microsoft, Amazon i Alphabet, nova holding kompanija Googlea, prošle sedmice oduševili svojim poslovnim rezultatima u trećem kvartalu.

Izvor: aljazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top