Slijedi kritična sedmica za trgovanje eurom i dolarom | Ekonomist

Slijedi kritična sedmica za trgovanje eurom i dolarom

Ulagači i trgovci na tržištu valuta nisu sigurni u američki dolar i nevoljno se odlučuju za trgovanje u iščekivanju Fedovog sastanka sredinom sljedeće sedmice, pošto su juče objavljeni pokazatelji maloprodaje u SAD-u za maj koji su bolji od očekivanja. Smatra John J. Hardy, rukovodioc strategije za Forex u Saxo Banci u svojim predviđanjima za kretanja na tržištu valuta sljedeće sedmice.

Podaci o potrošnji još su jedan izgledni pokazatelj o kvalitetu oporavka američke ekonomije i za očekivati je bilo da će to uticati na podršku dolaru, ali čini se da je tržište zabrinuto da taj podatak, uz niz drugih još iz slabog prvog kvartala, jednostavno nije dovoljan da se Fed odluči na akciju.

– Drugi značajan faktor koji odvlači trgovce od svrstavanja na bilo koju stranu valutnog para EURUSD je naravno Grčka gdje i dalje vlada totalna nesigurnost nakon jučerašnjih rezultata pregovora s MMF-om. Sastanak s finansijskim čelnicima Eurogrupe sljedećeg četvrtka vjerojatno je novi ključni moment, a na kraju mjeseca dolazi krajnji rok za već odgođenu isplatu duga MMF-u, uz jasnu činjenicu da je Grčka tek druga zemlja koja je uopše dobila odgodu, nakon Zambije u 80-tima – kaže John J. Hardy.

Ulagači koji su postavili pozicije za prodaju pribojavaju se da će doći do dogovora s Grčkom, dok onima koji igraju dugoročno ne odgovara da se Grčko vodstvo odluči na djelomično povlačenje kako bi testirali situaciju ’s druge strane’, komentarišu u danskoj investicijskoj banci.

Izvor: Lider
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top