Slijedi godina spajanja naftnih giganata

Slijedi godina spajanja naftnih giganata

Vodeća globalna konsultantska kompanija A.T. Kearney predviđa značajan porast spajanja i akvizicija u industriji nafte i gasa za 2015. godinu, kao rezultat drastičnog pada cijena nafte.

Cijena nafte pala je na blizu 50 američkih dolara, sa visokih 115 dolara, koliko je iznosila krajem juna za sirovu naftu tipa Brent.

Intenzivan pritisak na cijene izazov je za novčane tokove, pa naftne kompanije svih veličina moraju imati jasan odgovor na novonastalu situaciju, kako kratkoročan, tako i dugoročan. Očekuju se reakcije firmi u obliku spajanja i akvizicija kako bi preoblikovale konkurentno okruženje u svoju korist.

Spajanja i akvizicije u industriji nafte i gasa pokazala su snažan oporavak u 2014. godini nakon sporog oporavka u 2013. godini, a s nedavnim padom cijena nafte i odlukom zemalja OPEC da ne smanjuju proizvodnju, u 2015. godini očekuju se dalje aktivnosti duž celog vrijednosnog lanca.

Ovi strateški dogovori biće ključ za rast vrijednosti i pomaganje kompanijama u “navigaciji” na turbulentnom tržištu.

Richard Forrest, vodeći partner na globalnom nivou za energetsku praksu i ko-autor A.T. Kearney studije o spajanjima i akvizicijama u industriji nafte i gasa, kaže da su te aktivnosti ključne za rješavanje intenzivnih pritisaka na troškove i novčane tokove s kojima se suočavaju igrači u industriji nafte i gasa.

Naša analiza i rasprava s vodećim izvršnim direktorima iz industrije otkrile su “vjerovatan početak novog talasa spajanja i akvizicija duž cijelog vrijednosnog lanca u narednih 6 do 12 mjeseci”.

Forrest dodaje da svi igrači u industriji mogu imati koristi od strateškog pristupa tim aktivnostima, uključujući međunarodne, nacionalne i nezavisne naftne kompanije, preduzeća uslužnog sektora, kao i finansijske ulagače.

 

Izvor: Seebiz
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top