Slabija prodaja u General Motors-u | Ekonomist

Slabija prodaja u General Motors-u

General Motors (GM) u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovao je s nižom dobiti nego se očekivalo usljed slabe prodaje u Južnoj Americi i Rusiji te viših poreza, izvijestila je ta američka automobilska kompanija.

Neto dobit te kompanije u prvom tromjesečju iznosila je 945 miliona dolara ili 86 centi po dionici, dok su analitičari očekivali 97 centi. U istom razdoblju lani GM je poslovao sa svega 125 milijuna dolara dobiti, a tako niska dobit rezultat je pritisaka troškova povezanih s opozivom vozila zbog grešaka u proizvodnji.

Prihodi kompanije pali su za 4,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 35,7 milijarde dolara, što je ispod 37,6 milijarde dolara koliko su očekivali analitičari. Prodaju su pogodili manji volumeni prodaje u Brazilu i Rusiji, kao i slabljenje valuta u Južnoj Americi u odnosu na američki dolar.

– Jasno je da se makroekonomsko okruženje u Južnoj Americi, prije svega u Brazilu, pogoršalo, čak i u odnosu na naša očekivanja, kazao je finansijski direktor General Motorsa Chuck Stevens.

Dodao je kako vodeći američki proizvođač automobila smanjuje broj radnih mjesta, a skratiće i proizvodne smjene u fabrikama u Brazilu, čime će generisati oko 200 miliona dolara ušteda godišnje. GM je u prvom tromjesečju izgubio 214 miliona dolara u Južnoj Americi. GM je u martu najavio i da će da zatvori rusku fabriku automobila, a zbog pada potražnje na ruskom tržištu povući brend Opel.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top