Slab rast zaposlenosti u EU, najveći problem dugoročna nezaposlenost i nezaposlenost mladih

Slab rast zaposlenosti u EU, najveći problem dugoročna nezaposlenost i nezaposlenost mladih

Broj zaposlenih postupno raste u većini država Evropske unije, a najveći problemi ostaju dugoročna nezaposlenost i nezaposlenost mladih, pokazuje kvartalni pregled zaposlenosti i socijalne situacije koji je objavila Evropska komisija.

U posljednjem tromjesečju prošle godine zaposlenost u EU-u porasla je za 0,2 posto. Ona je rasla u većini članica, uključujući i one s vrlo velikom stopom nezaposlenosti, poput Grčke i Španije. Izuzeci su Portugal, Hrvatska i Kipar, gdje je zaposlenost u zadnjem kvartalu 2014. pala za 1,4 posto u Portugalu, 0,9 posto u Hrvatskoj i 0,6 na Kipru.

Na godišnjem nivou u 2014. zaposlenost je porasla za 1 posto na nivou EU-a i rasla je u svim članicama, osim na Kipru, u Finskoj i Latviji.

Zaposlenost je u četvrtom kvartalu prošle godine povećana u gotovo svim sektorima, osim u uslužnom u kojem zaposlenost raste već nekoliko godina. Sad se bilježi rast i u industriji i građevinarstvu, a jedino se u poljoprivredi bilježi pad.

Razlike u stopama nezaposlenosti vrlo su velike u članicama i kreću se od 4,8 posto u Njemačkoj, 5,3 posto u Austriji, do 26 posto u Grčkoj i 23,2 posto u Španiji.

Dugoročna nezaposlenost, koja traje najmanje godinu dana, blago je pala za 0,2 posto u periodu od trećeg tromjesečja 2013. do istog perioda 2014. na nivou EU-a. Ukupno je 12,4 miliona ljudi u EU-u duže od godinu dana bez posla, a među njima je više od šest miliona nezaposleno duže od dvije godine. Stopa dugotrajne nezaposlenosti u nekim članicama je vrlo visoka – Grčkoj (19 posto), Španiji (12,6 posto), Hrvatskoj (9,7 posto), Slovačkoj (9 posto), Portugalu (8 posto), Italiji (7,4 posto), Kipru 7,8 posto.

Nezaposlenost među mladima smanjuje se od 2013. na nivou EU-a i u većini  članica, ali i dalje je vrlo visoka – 21,1 posto. U Grčkoj i Španiji  nezaposlenost pogađa 50 posto mladih do 25 godina, a više od 30 posto na Kipru, u Portugalu i  Hrvatskoj.

Izvor:Lider

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top