Slab ekonomski rast u evrozoni

Slab ekonomski rast u evrozoni

Ekonomski rast u 19-članoj evrozoni usporio je na 0,3 posto u drugom tromjesečju, pokazali su službeni podaci. Analitičari su prognozirali rast od 0,4 posto.

Riječ je o relativno slabom rastu s obzirom na pozadinu koju čine teški monetarni podsticaji Evropske centralne banke i slabom euru koji stimuliše izvoz.

Najveća ekonomija Unije, Njemačka, blago je ubrzala na 0,4 posto, s 0,3 u prvom tromjesečju. Francuska ekonomija i dalje ne raste. Italija je pokazala rast od 0,2 posto, dok je Španija porasla za jedan posto.

Podaci iz Njemačke su ispod očekivanja za 0,5 posto rasta. Saveznia kancelarija za statistiku te zemlje saopštila je da su slabost u investicijama i značajan pad zaliha opterećenje za rast, dok slabiji euro pomaže izvoz.

Uprkos stagnaciji u francuskoj ekonomiji u drugom tromjesečju, ministar finansija Michel Sapin kazao je kako vjeruje da je ekonomija i dalje na putu vladinog cilja od 1 posto rasta na godišnjem nivou. Slaba potrošnja u Francuskoj usporila je rast.

Slab oporavak od trogodišnje recesije u Italiji izgubio je zamah budući da je ekonomija porasla za 0,2 posto u drugom tromjesečju, nakon 0,3-postotne ekspanzije u prvom kvartalu.

Bilo je malo optimizma u ekonomskim izvještajima iz Finske, gdje se ekonomija smanjila četvrti uzastopni kvartal – 0,4 posto.

Izvor: www.biznis.ba

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top