Skype se i dalje sudi u Evropi radi logoa | Ekonomist

Skype se i dalje sudi u Evropi radi logoa

Microsoft je drugi put u manje od dvije godine na sudu izgubio slučaj protiv britanske telekomunikacijske kompanije Sky, vezano za zaštitu naziva i logoa Skypea na prostoru Evrope.

Evropski sud je u utorak presudio da Microsoft ne može da zaštiti ime i logo Skypea u Evropi budući da previše liči imenu i logu Skyja, koji je, kada je prije deset godina spor započeo, nosio ime British Sky Broadcasting Group.

– Sud je odbacio prijedlog Skypea i tako potvrdio kako postoji mogućnost zabune između imena Skype i Sky. – stoji u izvještaju za medije.

Skladno izjavi koju je kompanija dala u utorak, Microsoft će vjerojatno osporiti takvu odluku. – Uvjereni smo kako ne postoji mogućnost zabune kada su u pitanju ova dva brenda i žalićemo se na odluku suda. Ovakva odluka nas ne obavezuje da mijenjamo naziv proizvoda. – navedeno je u izjavi.

Sud u Britaniji je u julu 2013. godine presudio u korist kompanije Sky. Tadašnji slučaj se vodio oko toga je li naziv Microsoftove cloud usluge SkyDrive krađa zaštitnog znaka u vlasništvu Sky Broadcastinga. Microsoft je zbog toga 2014. uslugu preimenovao u OneDrive.

Skype, kojeg je Microsoft kupio 2011. godine, a osnovan je 2003., zaštićen je u SAD-u, ali bitka u Evropi traje već više od deceniju. Sky, naime, tvrdi da je Skype previše sličan njihovom nazivu.

– Naš cilj je da se zaštiti Sky brend, a naša istraživanja pokazuju kako sličnost ima tendenciju zbunjivanja korisnika. – objasnio je Sky u službenoj izjavi.

Izvor:  
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top