Skupština usvojila Fiskalnu strategiju Crne Gore do 2020. godine | Ekonomist

Skupština usvojila Fiskalnu strategiju Crne Gore do 2020. godine

Skupština je danas usvojila Fiskalnu strategiju Crne Gore do 2020. godine, kao i predložene izmjene i dopune zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) i o akcizama.

Ministar finansija, Darko Radunović, saopštio je tokom rasprave da su Fiskalnom strategijom definisani ciljevi i prioriteti ekonomske politike i izazovi koji stoje pred Crnom Gorom na putu održivog rasta i prosperiteta.

“Fokus je na fiskalnoj konsolidaciji, odnosno na mjerama kojima će se ostvariti suficit budžeta i uspostaviti opadajući trend nivoa javnog duga od 2019. Na prihodnoj strani će dodatne mjere biti usmjerene na dalje usklađivanje akcizne politike sa Evropskom unijom (EU) i povećanje standardne stope PDV-a dva procentna poena od naredne godine, što ne narušava konkurntnost poreskog sistema Crne Gore”, kazao je Radunović.

Izmjenama i dopunama Zakona o akcizama predviđene su izmjene akciznih stopa kod proizvoda koji, kako se tvrdi, ne utiču direktno na standard građana, a to su duvanski proizvodi, etil alkohol i gazirana voda sa dodatkom šećera.

Za te tri vrste je zakonom utvrđen akcizni kalendar, gdje se akcize povećavaju jednom godišnje, u periodu od ove do 2020. godine. Predviđeno je i uvođenje dva nova akcizna proizvoda – nesagorijevajući duvan i tečnosti za punjenje elektrosnkih cigareta.

Usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o akcizama predviđen je novi akcizni proizvod – ugalj, na koji će se akciza plaćati od 1. januara 2019. godine.

Osnovne izmjene i dopune Zakona o PDV odnose se na povećanje stope sa 19 odsto na 21 odsto, koja će se primjenjivati od 1. januara. To bi trebalo da doprinese stavranju većih budžetskih prihoda.

Izmjenama i dopunama predviđeno je povećanje samo opšte stope, dok se osnovna zadržava u cilju očuvanja životnog standarda građana.

Izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u predviđeno je i smanjenje granične vrijednosti za komercijalne poštanske pošiljke za koje se ne plaćaju carinski troškovi i PDV, sa 150 na 75 eura, što je prethodnih dana izazvalo negodovanje javnosti.

Prvobitno je bilo planirano da se oporezuju pošiljke čija vrijednost prelazi 22 eura, nakon čega je pokrenuta peticija koju je do sada potpisalo preko 4.000 građana. Ministarstvo finansija je, kao kompromis, predložilo graničnu vrijednost od 75 eura, što ipak nije zadovoljilo inicijatore peticije.

 

Izvor: RTCG/Ekonomist

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top