Skupština dala zeleno svjetlo za prijedlog rebalansa budžeta

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet jednoglasno je dao zeleno svjetlo za vladin prijedlog rebalansa budžeta. Ministar finansija Darko Radunović objasnio je da se rebalansom izvorni prihodi budžeta smanjuju za 8 miliona i 200 hiljada eura, a ukupni izdaci za 4 i po miliona eura.

Prema njegovim riječima, razlog za rebalans budžeta je redefinisanje akcizne politike, a ostalo je, tehničke prirode. Radunović dodaje da izmjene predlažu u periodu snažnog ekonomskog rasta koji je u prvom kvartalu iznosio 4,5 procenta.

Vlada je donijela odluku da od 1. septembra smanji akcize na cigarete, čime će cijene biti niže 20 do 30 centi po paklici.

– Izmjenama se zaustavlja dalji pad u naplati prihoda po tom osnovu, jer će se smanjivanjem cjenovne razlike između proizvoda sa sivog tržišta i proizvoda iz legalne prodaje povećati prodaje kroz legalne tokove, i samim tim obezbjediti stabilniji izvor prihoda – tvrdi ministar Radunović.

Sjednica Skupštine na kojoj će poslanici raspravljati o rebalansu budžeta za ovu godinu, zakazana je za 23. jul.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top