Škotska zabranjuje GMO proizvodnju

Škotska planira da zabrani sadnju genetski modifikovanih sjemena, jer nije spremna da se “kocka” sa budućnošću prehrambenog sektora vrijednog 14 milijardi funti.

To je izjavio škotski sekretar za ruralni razvoj, Ričard Lokhed, koji je poručio da će Škotska zatražiti da bude isključena iz evropskih propisa kojima se odobrava uzgoj GMO, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Brojni predstavnici poljoprivrednog sektora su, međutim, razočarani tom odlukom.

Prema propisima EU, sadnja GMO mora biti formalno autorizovana prije nego što sjemena budu zasijana. Amandman na tu odluku koji je stupio na snagu ranije ove godine omogućava članicama EU i nižim nivoima vlasti u njima da ograniče ili u potpunosti zabrane uzgoj GMO na svojoj teritoriji.

Lokhed navodi da će se zahtijev Škotske da bude isključena iz propisa odnositi na genetski modifikovan kukuruz, čije je sađenje već dozvoljeno u EU, i šest drugih sjemena na čiju se autorizaciju čeka.

Sekretar je poručio da je Škotska širom svijeta poznata po svojoj divnoj prirodi i da će zabrana GMO zaštititi i dodatno unaprijediti njen “čisti, zeleni status”.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top