Skoro petina BDPa Crne Gore su od stranih investicija | Ekonomist

Skoro petina BDPa Crne Gore su od stranih investicija

Iako znatno manja od država regije, Crna Gora je prošle godine privukla neto investicije od više od 350 miliona eura.

Za crnogorsku vladu strane investicije su značajan faktor punjenja budžeta države.

Sajam investicija je mjesto na kome se u Crnoj Gori prodaje luksuz. Upravo to nudi Porto Montenegro, elitno naselje sa marinom na Tivatskoj obali. U sezoni zapošljava 800 ljudi, a u gradnju je do sada uloženo 360 miliona eura. Za kanadskog investitora, Crna Gora je vrijedna tog novca.

“Mala ali vrlo praktična, sa drugim najdubljim kanjonom u svijetu nakon kanjona u Arizoni, sa posljednjom prašumom u Evropi na Biogradskoj Gori, to su kupci koje to interesuje, oni su malo zasićeni Monaka, Saint-Tropeza ili Cannesa i žele nešto treće, nešto novo“, kazao je Danilo Kalezić.

Nešto novo moćiće da vide i posjetioci 250 miliona eura vrijednog kompleksa u Kumboru, investiciji države Azerbejdžan na kojoj se uveliko radi. “One and Only Resort će bit prvi takav u Evropi. To usmjerava našu pažnju i viziju koju dijelimo sa Vladom ove zemlje da postavimo Crnu Goru kao jednu od najluksuznijih destinacija na svijetu“, kazao je predstavnik One and Only Resorta, Rashad Aliyev.

Ovdje niko ne priča o finansijskoj krizi, već samo o šansama. Investitori tvrde da se tržište nekretnina vraća u normalu.

“Koliko su strane investicije važne za ovu državu najbolje govori podatak da je u proteklih 10 godina njihovo učešće u bruto društvenom proizvodu Crne Gore iznosilo između 18-19%, dakle gotovo petinu BDP-a“, izvijestila je Al Jazeerina reporterka, Milica Marinović.

U crnogorskoj Vladi su optimistični. Iako se i dalje oslanjaju na strane investicije, tvrde da će ova država u narednim godinama biti jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi.

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top