Skoro 59 milijardi za aplikacije | Ekonomist

Skoro 59 milijardi za aplikacije

U godišnjem istraživanju kompanije Sensor Tower, navodi se podatak da su korisnici najpopularnijih prodavnica aplikacija App Store i Google Play tokom 2017. godine potrošili 58,7 milijardi dolara na aplikacije. RIječ je o ukupnim prihodima od plaćenih aplikacija, pretplata i kupovini unutar aplikacija koji su porasli za 35% u odnosu na prihode ostvarene na tržištu tokom 2016. godine.

Najveće prihode bilježi Apple-ov App Store, ukupno 38,5 milijardi dolara, dok je Google Play prodavnica ostvarila prihode od 20,1 milijardi dolara. Rast prihoda od iOS aplikacija bio je nešto veći u odnosu na prihode od Android aplikacija, 34,7% u odnosu na 34,2%.

Što se tiče najpopularnije kategorije aplikacija, najzastupljenije su i dalje mobilne igre na koje otpada 82% svih zabilježenih prihoda.

Zbog sve veće zastupljenosti mobilnih uređaja na tržištima u razvoju, raste i broj aplikacija koje su instalirane prvi put, dok se kao ukupan broj instaliranih aplikacija navodi brojka od 91,5 milijardi aplikacija (od čega je 35,5 milijardi instaliranih mobilnih igara). Istraživanje možete pronaći na sledećem linku.


 

Izvor: Itvesti.info

Komentariši

Top