Skoro 2000 zaposlenih u javnom sektoru želi sporazumni raskid ugovora

Odluka o otpremninama za sporazumni raskid radnog odnosa zaposlenih u javnom sektoru je pripremljena i ove sedmice će se naći pred ministrima na sjednici Vlade, saznaje CdM.

Onima koji sporazumno raskinu radni odnos sleduje otpremnina do 12 bruto zarada. To je najveća, a ideja je, kako CdM saznaje, da se za svaku godinu staža dodijeli pola bruto zarade s tim da ne može preći 12 bruto.

CdM saznaje da je, prema trenutno raspoloživim podacima Ministarstva javne uprave, želju za sporazumim raskidom ugovora izrazilo 1.153 osoba na centralnom nivou i 826 zaposlenih na lokalnom.

Ovo se sve odvija u okviru Plana optimizacije javne uprave 2018-2020, koji je Vlada usvojila na predlog Ministarstva javne uprave u julu prošle godine.

Optimizacija javne uprave je proces u kojem se javna uprava dovodi u stanje pune funkcionalnosti, odnosno efektivnosti.

Cilj optimizacije, kako su pojasnili iz Vlade, je da se pruži podrška uspostavljanju administracije koja na bolji način odgovara na potrebe građana i privatnog sektora, uz istovremeno rasterećivanje državnog i opštinskih budžeta.

Ovo podrazumijeva implementaciju Plana optimizacije javne uprave 2018-2020, odnosno redistribuciju i/ili smanjenje broja zaposlenih u skladu sa potrebama uprave. Ovaj proces odvijaće se paralelno sa boljim kadrovskim planiranjem i unapređenjem znanja, vještina i kompetencija zaposlenih na centralnom i lokalnom nivou.

____________________________________________________________________________

Izvor: CdM/Antena M

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top