Škoda nastavlja s rastom

Škoda je prošle godine proizvela rekordan broj automobila i ostvarila najbolje poslovne rezultate u svojoj istoriji.

Češka automobilska kompanija Škoda je prošle godine proizvela, ne samo rekordan broj automobila nego je ostvarila i najbolje poslovne rezultate u svojoj istoriji, zaradivši 680 miliona eura.

I prva dva mjeseca ove godine pokazuju da firma nastavlja sa rastom i namjerava da narednih godina primi 2.300 ljudi, objavljeno je na konferenciji za novinare, prenosi Tanjug.

Prihodi firme povećani su prošle godine na 11,8 milijardi eura, što je gotovo 14 posto više nego 2013. godine. Preračunato na jedan dan, firma je zarađivala dnevno 1,8 miliona eura neto. Na porez na prihode firma je izdvojila više od 110 miliona eura.

Rast bi trebao da se odrazi i na zaposlenost. Firma zapošljava 28.000 ljudi, a tokom narednih godina trebala bi da otvori još 2.300 novih radnih mjesta.

Prodaja automobila je prvi put u istoriji premašila milion vozila. Najveći rast prodaje zabilježen je u Kini i zapadnoj Evropi.

Škoda i dalje vjeruje da će dostići godišnju proizvodnju od 1,5 miliona automobila, ali za razliku od prethodnih godina, nema plan za dostizanje tog cilja.

“Prelaskom granice od milion prodatih vozila godišnje, svrstali smo se među velike proizvođače automobila”, rekao je predsjednik Upravnog odbora Škode Winfried Vahland.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top