Skočile akcije na londonskoj berzi | Ekonomist

Skočile akcije na londonskoj berzi

 

London — Vrijednosti akcije na londonskoj berzi su skočile dok je funta porasla pošto rezultati pokazuju da je Konzervativna partija pobijedila na parlamentarnim izborima.

U 13 časova po srednjoevropskom vremenu, kada je bilo izvjesno da će konzervativci premijera Dejvida Kemerona, naklonjeni svijetu biznisa i finansija, dobiti sami većinu za formiranje vlade, indeks londonske berze je porastao za 1,9 odsto na 7.017 poena.

Britanski “futsi” je time nadoknadio gubitke iz prethodnih par dana kada se vjerovalo da će izbori biti neizvjesni bez jasnih izgleda za formiranje vlade.

I ostali bitni indeksi Evropi su danas zabilježili rast. Francuski CAC 40 je porastao za 0,76 odsto, a njemački Daks (DAX) za 0,57 odsto.

Funta je danas u odnosu na dolar porasla za 0,19 ,u odnosu na evro 0,43, a na jen za 0,51 odsto.

Pobjeda konzervativaca, takođe, nagovještava da će vladini troškovi biti smanjeni za milijade funti, kako bi se smanjio budžetski deficit u petoj najjačoj ekonomiji svijeta. Između ostalog, izdaci za socijalna davanja bi mogli da budu smanjeni za 12 milijardi funti.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top