Skaču cijene stanova u čitavoj EU | Ekonomist

Skaču cijene stanova u čitavoj EU

Cijene nekretina će rasti tokom 2015. na čitavoj teritoriji EU, izuzev u Francuskoj i Belgiji, zahvaljujući boljim ekonomskim uslovima i niskim kamatnim stopama.

To je procjena bonitetne agencije Standard i Purs (S&P).

U Irskoj će cijene nekretnina tokom ove godine najviše porasti, za 9,0 odsto, zatim u Nemačkoj (5,0 odsto), Portugaliji (4,0 odsto) i Holandiji (3,0 odsto).

U Španiji će nekretnine u prosjeku poskupjeti 2,5 odsto a u Italiji će doći do stabilizacije cijena. Rast cijena nepokretnosti očekuje se i u Velikoj Britaniji za 7,0 procenata, a u Švajcarskoj, koja nije u sklopu EU, za 1,5 odsto, navodi se u izveštaju S&P.

Iako bi nekretnine u Francuskoj trebalo da poskupe usljed pada kamatnih stopa i bolje ekonomske situacije, doći će do suprotnog trenda usljed konstatnog rasta nezaposlenosti. Tako će nepokretnosti u Francuskoj pojeftiniti tri odsto, a u Belgiji dva odsto.

Očekuje se da će cijene nekretnina u Francuskoj ponovo skočiti 2017, kada se predviđa rast bruto domaćeg proizvoda od 1,5 odsto i pad nezaposlenosti na 10,2 odsto, navedeno je u izveštaju S&P.

Izvor: b92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top