Sjeverna Koreja sprovela šestu nuklearnu probu

Sjeverna Koreja je možda sprovela u nedjelju šestu nuklearnu probu saopštila je južnokorejska vojska, samo nekoliko sati nakon što je Pjongjang potvrdio da je razvio hidrogensku bombu, javljaju svjetske novinske agencije.

Dva plitka potresa pogodila su u nedjelju Sjevernu Koreju, što ukazuje na to da je sprovela nuklearnu probu.

Potresi, od kojih je prvi Kina opisala kao “sumnjivu eksploziju”, a drugi kao “rušenje”, zabilježen je 75 kilometara sjeverozapadno od Kimchaeka.

Prethodna nedavna podrhtavanja tla u toj regiji prouzrokovale su nuklearne probe i ako se potvrdi da se ponovo radi o nuklearnoj probi to će biti izazov američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, koji je nekoliko sati ranije razgovarao telefonom s japanskim premijerom Shinzom Abeom o “eskalaciji” nuklerane krize u regiji.

Prvi, snažan potres, bio je jačine 6,3 i zabilježen je na dubini od 10 kilometara, izjavili su američki i kineski seizmolozi. Ako se potvrdi da se radilo o nuklearnom testiranju, to će biti najsnažnija nuklerana proba do sada. Osam minuta kasnije uslijedila je druga, jačine 4,6, s gotovo identičnim koordinatama, izvijestila je Kina.

Južnokorejska vojska je povećala stupanj pripravnosti, javila je agencija Yonhap, a Japan je saopštio da su zabilježena podrhtavanja tla prouzrokovana nuklearnom eksplozijom.

“Nakon što smo proučili podatke zaključili smo da se radi o nuklearnim probama”, izjavio je japanski ministar spoljnih poslova Taro Kono na brifingu koji je prenosila televizija NHK, a koji je održan nakon sastanka japanskog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Sjeverna Koreja saopštila je u subotu da je razvila još naprednije nuklearno naoružanje koje ima “veliku moć razaranja” – hidogensku bombu koja se može staviti na novu interkontinentalnu balističku raketu.

Prema sjevernokorejskoj službenoj novinskoj agenciji KCNA, čelnik Kim Jong Un pregledao je tu hidrogensku bombu.

Snaga te hidrogenske bombe mogla bi biti više stotina kilotona i ona se može detonirati na visokim nadmorskim visinama, navodi KCNA. Takođe prenosi izjavu Kima koji je istakao da su “sve komponente hidrogenske bombe 100 posto domaće proizvodnje”.

Sjeverna Koreja nedavno je ispalila balističku raketu srednjeg dometa koja je preletjela Japan i pala u Tihi ocean.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top