"Sjeverna Koreja biće raj za ulagače" | Ekonomist

“Sjeverna Koreja biće raj za ulagače”

Američki biznismen i investitor Džim Rodžers u svom bestseleru “Street smarts”, između ostalog opisuje zašto jedva čeka da uloži u Sjevernu Koreju.

Rodžersu, koji je 2007. zajedno sa suprugom posjetio zemlju, bilo je jasno da je narod svjestan da su Sjevernoj Koreji neophodne promjene.

Kao mladi oficiri, prije 30 godina, svi sjevernokorejski generali upućivani su u gradove poput Pekinga, Moskve i Šangaja. Oni drugim očima vide promjene koje se događaju. Kada se vrate u Pjongjang sebi kažu: “Vidi šta se događa tamo, a kako mi živimo – ovdje se ništa nije desilo, ovo mjesto je i dalje katastrofa.”

“Ja investiram u tržišta, a tamo nema tržišta, pa bih morao da potražim kompanije, možda kineske ili iz drugih zemalja u Aziji, koje bi imale koristi od otvaranja Sjeverne Koreje” piše Rodžers. “Trenutno ne znam takve kompanije. Sjeverna Koreja nema ništa – ni mobilne telefone, ni internet. Nedostaje joj sve – od osnovnih roba i usluga do najsavremenije tehnologije”. “Jedva čekam da nađem način da uložim i u Sjevernu Koreju. Kada je riječ o perspektivi za budućnost, velike promjene u ove dvije države spadaju u najuzbudljivije koje trenutno vidim”, kaže Rodžers.

Vrhovni vođa Sjeverne Koreje Kim Džong Un školovao se u privatnoj obrazovnoj ustanovi u Švajcarskoj. Malo je vjerovatno da će mlad čovjek od trideset godina, koji je u periodu kada se formira ličnost proveo u Evropi, po povratku kući reći: “Strava, ovo mi se zaista sviđa, nema barova, nema zabave, nema automobila, nema ničega.”

Ovi ljudi su bili izloženi spoljnom svijetu i znaju šta se tamo događa. Po mišljenju američkog biznismena, to je razlog zašto će se Sjeverna Koreja veoma brzo otvoriti. Kada to učini, postaće izvanredan igrač na međunarodnoj sceni. Kinezi već dolaze. Na sjeverozapadu grade mostove koji povezuju dve zemlje. Tamo postoje nove trgovinske zone. Prema tome, promjene se događaju.

Kada je Rodžers 1997. posjetio zemlju, na svakom koraku je nailazio na plakate za “jednu državu, dva sistema” – što je bila preovlađujuća mantra kasnih 1990-tih godina kada je Hongkong ponovo pripao Kini. Ukoliko je vjerovati propagandi, Sjeverna i Južna Koreja teže ujedinjenju – uprkos onome što pišu američki mediji.

Biznismen smatra da postoje šanse za ujedinjenje u veliku državu.

Ujedinjena Koreja bila bi ekonomska sila. Jedini koji se protive ovakvom pozitivnom koraku jesu Sjedinjene Države i Japan.

Japan je protiv ujedinjenja i za to postoje očigledni razlozi. Za američke birokrate, koji su intelektualno letargični i za koje je tipično da sporo mijenjaju način razmišljanja, podijeljena Koreja je način života. Nekoliko hiljada američkih vojnika stacionirano je u Južnoj Koreji – to je nešto poput industrije, a čitava birokratija opstaje na kontinuitetu te industrije.

Ukoliko se i Sjeverna i Južna Koreja ujedine, Japan će biti suočen sa novim velikim konkurentom, mnogo moćnijim nego što je Sjeverna Koreja danas. To će biti država sa 75-80 miliona stanovnika na kineskoj granici, sa brojnom jeftinom i disciplinovanom radnom snagom, prirodnim resursima na sjeveru, i obiljem kapitala i stručnog znanja na jugu. Takva država bi nadmašila Japan. Troškovi poslovanja u Japanu su visoki i u konstantnom porastu. Između ostalog, Japanci više nemaju mnogo jeftine radne snage.

Južnoj Koreji fali žena, a Sjeverna ih ima na pretek.

Rodžers vjeruje da šansa za ulaganje u Severnoj Koreji leži u turizmu. Ima samo 25 miliona Sjevernokorejaca, tako da neće doći do velikog skoka njihovih putovanja po svijetu, ali će vjerovatno znatno skočiti broj Južnokoreanaca koji posećuju Sjevernu Koreju. Procvjetaće i biznis vezan za vjenčanja, pošto u Južnoj Koreji postoji veliki manjak djevojaka. Južnokorejski muškarci mogu da potraže ženu u Los Anđelesu ili Kvinsu, kaže Rodžers, ali glavni izvor žena postaće Sjeverna Koreja. Sjever nema demografski problem koji muči Jug.

 Izvor: Blic

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top