Situacija u Beranama složena | Ekonomist

Situacija u Beranama složena

Socijalno-ekonomska situacija u Beranama vrlo je složena, što potvrđuju posljednji statistički podaci o zaposlenosti, primanjima i socijalnim davanjima, zbog čega je prioritet novoj gradskoj upravi oživljavanje privrede, saopštio je predsjednik Opštine, Dragoslav Šćekić.

On je kazao da je nakon stečaja i privatizacija privrednih subjekata uslijedio potpuni privredni kolaps ne samo u Beranama, nego i na cijelom sjeveru Crne Gore.

“U kratkom periodu ogroman broj radnika se iz fabričkih hala preselio na Biro rada ili kasnije u Centar za socijalni rad”, rekao je Šćekić u intervjuu Vijestima.

Prema statističkim podacima, zaposlenih u Beranama u decembru je bilo oko 4,36 hiljada, sa prosječnom platom od 438 eura,  što je skoro deset odsto manje od državnog prosjeka. U Beranama je u januaru bilo 5,92 hiljada penzionera, a prosječna penzija je iznosila 218 eura što je 20 odsto manje od državnog prosjeka.

“Za Berane je poznato da je ugašena cijela industrijska zona koja je zapošljavala oko šest hiljada radnika, da ne govorim o uslužnim i drugim djelatnostima povezanim za potrebe industrijske zone. U tom vremenu značajan broj građana je odselio trbuhom za kruhom. Nakon stečaja i privatizacija, uslijedio je potpuni privredni kolaps ne samo u Beranama, nego i na cijelom sjeveru Crne Gore”, podsjetio je Šćekić.

On je kazao da Opština Berane uprkos takvom zatečenom stanju ulaže napor da u saradnji i uz pomoć Vlade dovede i privuče investitore za oživljavanje privrede. Šćekić smatra da je za čitav sjever, a posebno za Berane, potrebno da država stavi veto na izvoz drvne građe, odnosno trupaca.

Prema njegovim riječima, država mora da posveti posebnu pažnju sjeveru i ublaži značajne razlike u odnosu na ostala dva regiona.

“To znači dodatne mjere u vidu subvencionisanja novih radnih mjesta, dodatnih biznis olakšica, značajnijih ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju i infrastrukturu”, poručio je Šćekić.

 

Izvor: Mina/RTCG

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top