Siromašni su postali siromašniji čak i u Njemačkoj | Ekonomist

Siromašni su postali siromašniji čak i u Njemačkoj

U Njemačkoj bogati postaju sve bogatiji, a siromašni siromašniji, stoji u izvještaju koje je pripremilo Ministarstvo rada i socijalne staranjam, prenosi Reuters.

Utvrđeno je kako je između 1995. i 2015. godine za 40 posto radne snage s najnižim prihodima smanjila plata po satu između 4 i 7 posto, dok se sa druge strane za 60 posto najbogatijih plata povećala između 1 i 10 posto tokom istog perioda.

Izvještaj još uvijek čeka odobrenje drugih ministarstava prije formalne objave.

Izvještaj uključuje i 890 hiljada izbjeglica koji su došli u Njemačku tokom 2015. godine, a u ministarstvu smatraju da su doprinijeli porastu stope siromaštva. Takođ, spomenuto je kako nije bilo moguće kvantifikovati uticaj koji su izbjeglice imale na siromaštvo s obzirom na to da su podaci o novim dolascima oskudni.

Piše da je priliv izbjeglica doveo do porasta ljudi koji traže stručno osposobljavanje, što je dobro za ekonomiju koja pati od manjka radne snage u većini, a potencijalno i svim sektorima.

U izvještaj se referira i na studiju koju je sastavio Institut za ekonomska istraživanja u Kelnu, u kojem stoji da ako izbjeglice čine 1 posto njemačke populacije, koja broji 82 milijuna stanovnika, imaju platu nižu od minimalne, siromaštvo će porasti za 0.7 posto.

Zaključak izvještaja je kako je siromaštvo poraslo za 6 postotnih bodova kod osoba rođenih tokom 1980-ih u odnosu na one koji su rođeni tokom 70-ih godina prošlog vijeka. Navedeno je i da između 15 i 21 posto djece u Njemačkoj je suočeno s prijetnjom siromaštva.

SPD-ov kancelar, Martin Šulc, kojeg mediji nazivaju Robin Hudom, oživio je rejting svoje stranke obećanjem da će preokrenuti reforme tržišta rada i socijalnog staranja koje je uveo bivši SPD-ov kancelar Gerhard Šreder 2003. godine, a za koju se smatra da nepovoljno utiče na siromašne.

Ako Šulz pokuša da preokrene reforme vjerovatno će doživjeti otpor od strane poduzeća, ali i dijela vlastite stranke.

Te reforme su spasile Njemačku od godina stagnacije i učinile ekonomiju konkurentnijom. Njemačka ekonomija je rasla svake godine od 2010. uključujući prošlogodišnji rast koji je iznosio 1.9 posto. Konzervativci Angele Merkel ne žele da komentirišu izvještaj jer još nije službeno objavljeno, a očekuje se da će demantovati neke djelove u njemu.

Anketa koju je sproveo Deutschland Trend otkrila je da 44 posto Njemaca smatra da postoji nejednakost u društvu, za razliku od prošlog mjeseca kada ih je to smatralo njih 50 posto.

-Moramo osigurati pristojne plate. To se posebno odnosi na usluge i sektor pružanja njege i pomoći. Ovo će biti važan korak da bi se ublažio jaz između plata i rascjepa u društvu, rekla je SPD-ova glavna sekretarica Katarina Barli.

Nedavno objavljena studija koju je proveo RWI Leibniz institut za ekonomska istraživanja otkriva da osmina stanovnika na 7.5 miliona Njemaca radi slabo plaćene poslove, te zarađuju manje od zakonom propisane minimalne plate koja iznosi 8.5 eura po satu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top